ОТС продукти

ОТС продукти

виж продукти

Явление при многократно прилагане на лекарства

Явление при многократно прилагане на лекарства
5 август 2019

Кумулацията е явление, при което се засилват лекарствените ефекти в резултат от натрупване на лекарствени вещества в организмът.То се наблюдава при лекарства с дълъг плазмен полуживот, като ( дигитоксин 168 часа) (фенобарбитал 48 - 144 часа) диазепам ( 20 - 30 часа) и други. Кумулацията е опасна при лекарства, които освен с дълъг плазмен полуживот имат малка терапевтична ширина.В повечето случаи на кумулация се развиват странични и главно токсични ефекти.

Привикване (толерантността) е явление, което се израява в намаляване ефектите на лекарствата при многократното им прилагане. Това налага увеличаване на дозата, за да се получи началният терапевтичен ефект.Може да се наблюдава при много лекарства в хода на едно по дълго лечение.Същият ефект се набл;юдава и при лица в лекарствена зависимост.

Лекарствената зависимост ( пристрастяване ) е физическо и/или присическо (емоционално) състояние, което се формира в резултат на взаимодействие между организма и някои лекарства или други вещества.В основата на лекарствената зависимост стои непреодолимото желание или принуда за периодичното приемане на лекарството за изживяване на неговите желани психически ефекти или за избягване на неприятните симптоми , породени от енговата липса.Лекарствената зависимост се развива след многократното приемане на вещества с подтискащо или възбуждащо действие.

Лекарствената алергия е една от най-често срещащите се реакции на организма при многократно прилагане на лекарства.Преди всичко това са медикаменти с белтъчна структура, както и тези, съдуржащи амини, карбоксилни,хидрокси- , нитро- , ихалагенни групи.Когато тези групи са разположение на пара- място в химическата структура на лекарството, често се наблюдават явлемия на контактен дерматит. Това се отнася до локалните анестетици от групата на естерите, орални антидиабетичнисредства, пеницилини, цефалоспорини и други.

Според класификацията на Gell & Coombs лекарствената алергия се разделя на четири типа:

Тип1 - (анафилактичен) Характеризира се с реакции като анафилактичен шок,уртикария,алергични екземи,пристъпи на бронхиална астма, сенна хрема и други.

Тип2 - (цитотоксичен) Характерни са хемолитичната анемия, агранулоцитозата и други.

Тип3 - (имунокомплексен) При тоси тип лекарствена алергия се развиват серумна болест, феномен на Arthus, васкулит, фотоалергия и други.Лекарствата който предизвикват такива прояви са серумите, ваксините, пеницилини и сулфонамиди.Серумната болест се ряазвива след 4 до 14 дни от приемането на нов рпепара.Манифестира се с треска, уртикарии, полиартрит и други.

Тип4 - (свръхчуствителност от забавен тип) Медиира се от определени кръвни клетки и се характеризира с алергичен контактен дерматит. Може да се предизвика от сулфонамиди,манинил,цитостатици и други.

Много лекарства могат да предизвикат кожни обриви.Често те са предшестват от треска с повишена етмпература известна като ( медикаментозна треска ). Медикаментозните кожни обриви се отнасят към късният тип алергични реакции. Медицинският персонал, който ежедневно се намира в допир с медикаменти, водещи до контактен дерматит и други алергични реакции, трябва да взема необходимите предпазни мерки като работа с ръкавици, носенето на очила и маска и други.

6 август 2019
Фактори променящи лекарственото действие.

Едни от тези фактори е страна на околната среда. Трябва да се внимава и да се изпълват предписанията написани на листовката на всяко лекарство.

прочети още
29 юли 2019
Дефицит на витамин D какви са рисковете?

Това е един от основните елементи които поддържат човешкото здраве, а най-често хората дори не подозират за липсата на дадени витамини.

прочети още
11 юли 2019
Водоразтворими витамини част 2

Витамините от групата В са около 20 биологично активни съединения, имащи витаминен и витаминоподобен фармакологичен профил.Техният недостиг предимно е свързан с нарушения във функциите на кожата, лигавиците и нервната система.

прочети още
8 юли 2019
Физиологични дневни норми от витамини.

Витамините са биологично активни нискомолекулярни органични съединения с различна химична структура, необходими за поддържане и регулиране на жизнените функции на организма. Това е определение за витамини но в тази статия няма да ви занимаваме със суха материя. В тази статия ще представим таблица за нужните дневни нива на витамини за различни групи от хора.

прочети още
6 юли 2019
Водоразтворими витамини ? Витамин С

Голяма част от познатите ни витамини са водоразтворими. В тази статия ще ги опишем действието, полезното и вредното на един от най-известните от тях VITAMIN C

прочети още
6 юли 2019
Хромозомни болести

Хромозомните болести се дължат на промени в структурата на хромозомите ( хромозомни мутации) или броят на хромозомите (геномни мутации)

прочети още
2 юли 2019
Най-често срещаните паразити

В тази статия ще ви покажем и разкажем за някои от най-често срещаните паразити в нашите организми.

прочети още
30 юни 2019
Паразити ? Как да разберем дали не сме нападнати.

Има няколко признака с които тялото показва, че е нападнато от паразити. 30.06.2019

прочети още
22 юни 2019
Стомашни киселини ? как да ги преборим

Почти няма човек който да не е изпитвал неприятното чувство причинено от стомашните киселини. 22/06/2019

прочети още
14 юни 2019
Кажи ми къде те боли главата, за да ти кажа от какво е!

Главоболието е сред неприятните и често срещани оплаквания, най-вече сред жените. 14.06.2019

прочети още
6 юни 2019
Висок холестерол, обърнете си внимание

Високият холестерол води до увеличаване риска за развиване на сърдечно съдови болести. 06.06.2019

прочети още
2 юни 2019
Какво представлява подаграта?

Високи нива на пикочна киселина и натрупването им се характеризира с израза подагра. 02.06.2019

прочети още
29 май 2019
Акне ? Заболявания и симптоми!

Акнето (от гръцки άκμή, произнася се /акми/) е болестно състояние на кожата, проява на себорея, появяващо се по време на пубертета (и затова още наричано „младежки пъпки“), при което се запушват отворите на мастните жлези и се образуват т. нар. комедони (черни точки) и зачервени пъпки с гнойни върхове. Акнето се проявява предимно по лицето, гърба и гърдите, оставя белези. Среща се по-често у момчетата. За облекчаване на прекарването на болестта е важна личната хигиена и редовно почистване на лицето с подходящи препарати. При повечето хора акнето изчезва или поне се подобрява при достигане на възраст около 20 години.

прочети още
28 май 2019
Да опознаем липата!

Как защо и кога да пием отвара от липа? 28.05.2019

прочети още
27 май 2019
Съвет за прием на лекарства!

Има няколко неписани закони при приема на лекарствени препарати, независимо какви са те и какво съдържат. 27.05.2019г

прочети още
27 май 2019
Билките на България

В България съществува голямо богатство и разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.

прочети още
26 май 2019
"Нека храната бъде вашето лекарство" - 11 храни, източник на витамини от група B

Витамините от група B имат важна роля в поддържането на нервната система, кожата, клетъчния метаболизъм, тъй като са кофактори на ензимите в много метаболитни процеси. В тази група влизат осем различни витамина - тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин (В7), фолиева киселина (В9) и кобаламин (В12) с общото название витамин В комплекс.

прочети още
23 май 2019
Сърцето обича Магнехарт!

Спортувате редовно и за вас движението е живот? Безспорно спорта е здраве и ползите от него са много. Но случва ли ви се понякога да се чувствате отпаднали, а нощем да се будите от болезнени крампи?

прочети още
17 май 2019
10-те заповеди за отслабването

Ценни съвети за запазване на здравето, което е несравнимо по-важно от какъвто и да било "зашеметяващ" външен вид

прочети още
14 май 2019
Ново проучване открива връзка между апендикса и болестта на Паркинсон

Изглежда има връзка между дегенеративната нервна болест на Паркинсон и апендикса, макар и още да няма консенсус каква е точно тя.

прочети още
13 май 2019
85% от българите отивали първо на хомеопат, после при лекар

Според първото проучване на хомеопатичната помощ в България, стартирало през 2015 година, около 47% от пациентите са удовлетворени от хомеопатичното лечение.

прочети още
11 май 2019
На 11 май отбелязваме деня на Св. Св. Кирил и Методий

11 май е ден за почит на светите братя Кирил и Методий. Празникът бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на този ден, когато Църквата почита двамата свети братя.

прочети още
10 май 2019
Кои са най-често използваните лекарства при цистит?

Циститът е често срещано заболяване, което засяга пикочния мехур. Симптоми са чести позиви за уриниране, съпроводени с дискомфорт и болки на по-късен етап. Може да се появи кръв в урината и повишена телесна температура.Прочети още на: Кои са най-често използваните лекарства при цистит

прочети още
10 май 2019
НАЙ-ПОЛЕЗНИ БИЛКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА

Природни имуностимулатори билки Как в сезона на настинките можем да постигнем повишаване на имунитета? Знаехте ли за тези 6 чудодейни билки, които ще се погрижат да не се разболеете и ще подобрят значително общото Ви здравословно състояние:

прочети още
9 май 2019
Лекарите искат от НЗОК по-скъпи клинични пътеки в педиатрията

Ръководството на Българския лекарски съюз ще поиска мандат от Събора на организацията да преговаря с Националната здравноосигурителна каса за увеличаване на цените на клиничните пътеки в педиатрията. Това съобщи за БНР председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

прочети още
9 май 2019
Какво са парабените и опасни ли са наистина?

Парабените са синтетични химикали, използвани като консерванти в редица продукти, включително в козметиката, лекарствата и храните. Те осигуряват на продуктите по-дълъг срок на годност и предотвратяват развитието на патогенни бактерии и плесени, според Администрацията за храни и лекарства (Food and Drug Administration - FDA) на САЩ.

прочети още
9 май 2019
Ваксини, поставяни без инжекция, предпазват от опасни заболявания

Ваксина, приемана през устата, може да предпази милиони хора от хепатит Б. Тя е по-безопасна и по-евтина от инжекциите. Затова учените постоянно търсят начини да произвеждат ваксини, приемани праз устата, които да са достатъчно ефективни. Физици от Университета в Копенхаген са октрили "рецептата", за подобряване на капките ваксини, чрез методи на нанофизиката.

прочети още
1 май 2019
Хеморагичен инсулт – алгоритъм за диагноза и лечение

Хеморагичният инсулт (използва се още интрацеребрален кръвоизлив, intracerebral hemorrhage – ICH) представлява 10-15% от всички случаи на инсулт. Характеризира с по-висока смъртност в сравнение с мозъчния инфаркт.

прочети още
24 април 2019
Синдром на Даун – съвети към родителите

Напоследък все по-често се срещат заболявания, дължащи се на генетична аномалия. Синдромът на Даун представлява генна мутация, при която се деформира 21-вата хромозома, като това се изразява в появата на трета хромозома. Причината, поради която се получава тази деформация, не е установена. Честотата на заболяването е 1:1000. Генетичната аномалия се появява още при оплождането и не е свързана с действията на майката през времето на бремеността.

прочети още
26 март 2019
16 неща, които бременността може да промени в тялото завинаги

Казват, че майчинството те променя. Това не е шега. По никое друго време в живота ти няма да отгледаш нов орган, да принудиш сърцето ти да изпомпва 50% повече кръв и чужди клетки да "отвлекат" мозъка ти. Въпреки че повечето от тези странни промени изчезват след раждането, някои от тях може да останат завинаги. Научното издание Livescience публикува списък с 16 неща, които могат да променят тялото след раждане:

прочети още