ОТС продукти

ОТС продукти

виж продукти

Фактори променящи лекарственото действие.

Фактори променящи лекарственото действие.
6 август 2019

Факторите на околнатяа среда могат да повлияят вурху лекарствените ефекти, като модифицират действието на лекарствотов една или друга насока. Към тези фактори спадат:

Температура, атмосферно налягане, големите ускорения, тютюнопушенето, алкохолът, храната, и други.

Температурата на околната среда модифицира ефектите на подкожно въведените лекарства.При ниска температура се анблюдава по-слаб миорелаксиращ ефект от страна на недеполяризиращите миорелаксанти, докато тези от хипер-деполяризиращия тип засилват своят ефект.Това се дължи на забавената реполяризация на моторната плочка под влияние на ниската температура.

Храната е важен модифициращ фактор на лекарствените ефекти.

Някои нейни съставки могат да имат неблагоприатен ефект върху процеса на резорбция на лекарствата в стомашно чревният тракт.Типът на хранене също може да бъде от значение за лекарствените ефекти. Спазването на ограничаващи диети и бедната ан белтъци храна води до ниска активност на чернодробните ензими, участващи в биотрансофрмацията на лекарствата, което може да повиши токсичността им.

Алкохолът оказва различно влияние върху лекарствените ефекти при остро и хронично приемане.

Острата алкохолна интоксикация подтиска лекарствометаболизиращите системи, вследствие на което увеличава токсичността на много лекарства.В никакъв случай приемът на лекарства трябва да има нещо общо с алкохолът.Друг доказан ефект на алкохолът е, че понижава психостимулиращият ефект от кофеина.

Тютюнопушенето също намалява ефекта на редица лекарства поради индуциране на ензимни системи,свързани с лекарственият метаболизъм

5 август 2019
Явление при многократно прилагане на лекарства

Има три явление на които ние ще обърнем внимание. Това са Кумулацията, привикването, лекарствената зависимост и лекарствената алергия.

прочети още
29 юли 2019
Дефицит на витамин D какви са рисковете?

Това е един от основните елементи които поддържат човешкото здраве, а най-често хората дори не подозират за липсата на дадени витамини.

прочети още
11 юли 2019
Водоразтворими витамини част 2

Витамините от групата В са около 20 биологично активни съединения, имащи витаминен и витаминоподобен фармакологичен профил.Техният недостиг предимно е свързан с нарушения във функциите на кожата, лигавиците и нервната система.

прочети още
8 юли 2019
Физиологични дневни норми от витамини.

Витамините са биологично активни нискомолекулярни органични съединения с различна химична структура, необходими за поддържане и регулиране на жизнените функции на организма. Това е определение за витамини но в тази статия няма да ви занимаваме със суха материя. В тази статия ще представим таблица за нужните дневни нива на витамини за различни групи от хора.

прочети още
6 юли 2019
Водоразтворими витамини ? Витамин С

Голяма част от познатите ни витамини са водоразтворими. В тази статия ще ги опишем действието, полезното и вредното на един от най-известните от тях VITAMIN C

прочети още
6 юли 2019
Хромозомни болести

Хромозомните болести се дължат на промени в структурата на хромозомите ( хромозомни мутации) или броят на хромозомите (геномни мутации)

прочети още
2 юли 2019
Най-често срещаните паразити

В тази статия ще ви покажем и разкажем за някои от най-често срещаните паразити в нашите организми.

прочети още
30 юни 2019
Паразити ? Как да разберем дали не сме нападнати.

Има няколко признака с които тялото показва, че е нападнато от паразити. 30.06.2019

прочети още
22 юни 2019
Стомашни киселини ? как да ги преборим

Почти няма човек който да не е изпитвал неприятното чувство причинено от стомашните киселини. 22/06/2019

прочети още
14 юни 2019
Кажи ми къде те боли главата, за да ти кажа от какво е!

Главоболието е сред неприятните и често срещани оплаквания, най-вече сред жените. 14.06.2019

прочети още
6 юни 2019
Висок холестерол, обърнете си внимание

Високият холестерол води до увеличаване риска за развиване на сърдечно съдови болести. 06.06.2019

прочети още
2 юни 2019
Какво представлява подаграта?

Високи нива на пикочна киселина и натрупването им се характеризира с израза подагра. 02.06.2019

прочети още
29 май 2019
Акне ? Заболявания и симптоми!

Акнето (от гръцки άκμή, произнася се /акми/) е болестно състояние на кожата, проява на себорея, появяващо се по време на пубертета (и затова още наричано „младежки пъпки“), при което се запушват отворите на мастните жлези и се образуват т. нар. комедони (черни точки) и зачервени пъпки с гнойни върхове. Акнето се проявява предимно по лицето, гърба и гърдите, оставя белези. Среща се по-често у момчетата. За облекчаване на прекарването на болестта е важна личната хигиена и редовно почистване на лицето с подходящи препарати. При повечето хора акнето изчезва или поне се подобрява при достигане на възраст около 20 години.

прочети още
28 май 2019
Да опознаем липата!

Как защо и кога да пием отвара от липа? 28.05.2019

прочети още
27 май 2019
Съвет за прием на лекарства!

Има няколко неписани закони при приема на лекарствени препарати, независимо какви са те и какво съдържат. 27.05.2019г

прочети още
27 май 2019
Билките на България

В България съществува голямо богатство и разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.

прочети още
26 май 2019
"Нека храната бъде вашето лекарство" - 11 храни, източник на витамини от група B

Витамините от група B имат важна роля в поддържането на нервната система, кожата, клетъчния метаболизъм, тъй като са кофактори на ензимите в много метаболитни процеси. В тази група влизат осем различни витамина - тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин (В7), фолиева киселина (В9) и кобаламин (В12) с общото название витамин В комплекс.

прочети още
23 май 2019
Сърцето обича Магнехарт!

Спортувате редовно и за вас движението е живот? Безспорно спорта е здраве и ползите от него са много. Но случва ли ви се понякога да се чувствате отпаднали, а нощем да се будите от болезнени крампи?

прочети още
17 май 2019
10-те заповеди за отслабването

Ценни съвети за запазване на здравето, което е несравнимо по-важно от какъвто и да било "зашеметяващ" външен вид

прочети още
14 май 2019
Ново проучване открива връзка между апендикса и болестта на Паркинсон

Изглежда има връзка между дегенеративната нервна болест на Паркинсон и апендикса, макар и още да няма консенсус каква е точно тя.

прочети още
13 май 2019
85% от българите отивали първо на хомеопат, после при лекар

Според първото проучване на хомеопатичната помощ в България, стартирало през 2015 година, около 47% от пациентите са удовлетворени от хомеопатичното лечение.

прочети още
11 май 2019
На 11 май отбелязваме деня на Св. Св. Кирил и Методий

11 май е ден за почит на светите братя Кирил и Методий. Празникът бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на този ден, когато Църквата почита двамата свети братя.

прочети още
10 май 2019
Кои са най-често използваните лекарства при цистит?

Циститът е често срещано заболяване, което засяга пикочния мехур. Симптоми са чести позиви за уриниране, съпроводени с дискомфорт и болки на по-късен етап. Може да се появи кръв в урината и повишена телесна температура.Прочети още на: Кои са най-често използваните лекарства при цистит

прочети още
10 май 2019
НАЙ-ПОЛЕЗНИ БИЛКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА

Природни имуностимулатори билки Как в сезона на настинките можем да постигнем повишаване на имунитета? Знаехте ли за тези 6 чудодейни билки, които ще се погрижат да не се разболеете и ще подобрят значително общото Ви здравословно състояние:

прочети още
9 май 2019
Лекарите искат от НЗОК по-скъпи клинични пътеки в педиатрията

Ръководството на Българския лекарски съюз ще поиска мандат от Събора на организацията да преговаря с Националната здравноосигурителна каса за увеличаване на цените на клиничните пътеки в педиатрията. Това съобщи за БНР председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

прочети още
9 май 2019
Какво са парабените и опасни ли са наистина?

Парабените са синтетични химикали, използвани като консерванти в редица продукти, включително в козметиката, лекарствата и храните. Те осигуряват на продуктите по-дълъг срок на годност и предотвратяват развитието на патогенни бактерии и плесени, според Администрацията за храни и лекарства (Food and Drug Administration - FDA) на САЩ.

прочети още
9 май 2019
Ваксини, поставяни без инжекция, предпазват от опасни заболявания

Ваксина, приемана през устата, може да предпази милиони хора от хепатит Б. Тя е по-безопасна и по-евтина от инжекциите. Затова учените постоянно търсят начини да произвеждат ваксини, приемани праз устата, които да са достатъчно ефективни. Физици от Университета в Копенхаген са октрили "рецептата", за подобряване на капките ваксини, чрез методи на нанофизиката.

прочети още
1 май 2019
Хеморагичен инсулт – алгоритъм за диагноза и лечение

Хеморагичният инсулт (използва се още интрацеребрален кръвоизлив, intracerebral hemorrhage – ICH) представлява 10-15% от всички случаи на инсулт. Характеризира с по-висока смъртност в сравнение с мозъчния инфаркт.

прочети още
24 април 2019
Синдром на Даун – съвети към родителите

Напоследък все по-често се срещат заболявания, дължащи се на генетична аномалия. Синдромът на Даун представлява генна мутация, при която се деформира 21-вата хромозома, като това се изразява в появата на трета хромозома. Причината, поради която се получава тази деформация, не е установена. Честотата на заболяването е 1:1000. Генетичната аномалия се появява още при оплождането и не е свързана с действията на майката през времето на бремеността.

прочети още
26 март 2019
16 неща, които бременността може да промени в тялото завинаги

Казват, че майчинството те променя. Това не е шега. По никое друго време в живота ти няма да отгледаш нов орган, да принудиш сърцето ти да изпомпва 50% повече кръв и чужди клетки да "отвлекат" мозъка ти. Въпреки че повечето от тези странни промени изчезват след раждането, някои от тях може да останат завинаги. Научното издание Livescience публикува списък с 16 неща, които могат да променят тялото след раждане:

прочети още